multiblog.hu család tagja

 Borozok.hu

A tokaji aszúról tudjuk, hogy ünnepi bor. Karácsonyra is tökéletes választás lehet. Nemcsak egyedisége és magas minősége révén, hanem azért is, mert ünnepi süteményeink tele vannak aszalt gyümölcsökkel, lekvárral, mézzel, és így remekül illenek ehhez a bortípushoz. Egy aszú igazán jó kísérője lehet például a birsalmasajtnak, a zserbónak, a bejglinek, a puszedlinek vagy akár a mézeskalácsnak is.
Hozzám legutóbb egy olyan bor került, melyet illat- és ízjegyei alapján egy mandulás répatortához tudtam volna elképzelni, olyanhoz, melynek tésztájában megbújik néhány szem mazsola is, a tetejét pedig édes krémsajt borítja. A süteményt el is készítettem, és mint kiderült, jó választás volt. Az aszú és a torta tökéletesen működött együtt.

img_2960.JPG

A bor

Egy öt éves bor akár öregnek is tűnhet, de csak akkor, ha nem Tokajról és nem aszúról van szó. A Royal Tokaji 2013-as, öt puttonyos aszúja a maga kategóriájában fiatalnak számít, ám ifjú kora ellenére rendkívül élvezetes már most is. Illatában főleg a gyümölcsök dominálnak, leginkább a sárgabarack, de persze azonnal érezni az aszúkra oly jellemző mézes, hársfavirág illatot is. Ízében kandírozott gyümölcsök sokasága mutatkozik meg, és egy kis törökméz. 155 gramm/liter cukortartalmának köszönhetően kellemesen édes, komoly savai miatt pedig vibráló és üde. Érezni rajta, hogy 2013 kiváló évjárat volt Tokaj-hegyalján, szívesen megkóstolnám néhány évvel később is, mondjuk 2033-ban, húsz éves korában.

A borhoz az aszúszemeket két napon át áztatták erjedő mustban, majd préselés és erjedés után 300 literes zempléni tölgyfahordókban érlelték két éven keresztül. 2016 augusztusában palackozták.

img_2959.JPG

A sütemény

A bor-étel párosítás alapja a harmónia. Olyan kombinációban kell gondolkodnunk, melyben az ízek támogatják, kiegészítik egymást. Nekem egyértelmű volt, hogy ehhez a gyümölcsös desszertborhoz ne a csokoládés édességek közül keresgéljek megfelelő párt. A mandula, az aranymazsola, a piskóta, a leheletnyi fahéj, valamint a krémben lévő vanília mind-mind olyan aromákat jelentenek, melyek fantasztikusan illenek az aszú ízvilágához. Ez a sütemény egyébként nemcsak íze miatt szenzációs. Hihetetlenül egyszerű elkészíteni, hiszen csak össze kell keverni minden hozzávalót és már kész is. Nekem kicsit előre hozta az ünnepeket, fogalmazhatnék úgy is, igazi főpróba volt, mert most már tudom, hogy ezt a desszertet megsütöm karácsonykor is.

img_2969.JPG

Hozzávalók:

A tortához:
4 db tojás
22 dkg barna cukor
2 dl olaj
28 dkg liszt
10 dkg mandula (apróra vágva)
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
40 dkg sárgarépa
5 dkg aranymazsola
késhegynyi őrölt fahéj
pici só
vaj és liszt a forma kikenéséhez

A mázhoz:
25 dkg (2 doboz) Philadelphia krémsajt
8 dkg porcukor
5 dkg vaj
vanília aroma

Elkészítés:

A répákat meghámozzuk és lereszeljük, a tortaformát kikenjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A cukrot az olajjal jól összekeverjük, egyenként beledolgozzuk a tojásokat. A lisztbe belekeverjük a fahéjat, a sót, a vaníliáscukrot, a sütőport és az apróra vágott mandulát. Mindezt az olajos keverékhez adjuk. Hozzákeverjük a répát és a mazsolát is. Az egészet a tortaformába öntjük és kb. egy órán át sütjük. A mázhoz a hozzávalókat jól kikeverjük. Ha a torta kihűlt, rákenjük a mázat, és a hűtőben hagyjuk rádermedni.

Forrás: borvidekmania

Kategóriák

Itt Bloggerbirodalom épül!
Csatlakozz te is!