multiblog.hu család tagja

 Borozok.hu

Néhány héttel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Fill the Winebox borbár a Ferencváros szívében, a IX. kerület egyik legbarátságosabb pontján, a Ferenc téren. Ritkán járok azon a környéken, de amikor arra visz az utam, mindig elcsodálkozom, milyen élhető teret alakítottak ki Budapestnek ezen a részén. Hatalmas játszótér a gyerekeknek, árnyas fák alatt rengeteg pad az üldögélni vágyóknak, és futópálya a tér körül az egészségesebb életmódot folytatóknak. És ami a legjobb, hogy mindezeket használják is, így állandóan pezseg a tér. Nos, itt nyitott egy kisebb borbárt az a csapat, melynek webshopját már nagyon jól ismerik a borkedvelők. Valószínűleg borbárjuk is hasonlóan népszerű lesz, és ez a helyszínen kívül sok mindennek köszönhető.

Például annak, hogy nagyon jól gondolták át a portfóliót. Magyar borok mellett olyan borokat kínálnak főként, amelyeket itthon máshol nem igazán lehet kóstolni. A kisebb pincészetek borai mellett a nagy és elismert, de itthon eddig ismeretlen külföldi termelők remekei is kaphatók, közülük rengeteg kóstolható pohárral is. A legtöbb budapesti borbár ráállt a hazai pincészetek tételeire, ami szintén jó, ha az ember szeretné jobban megismerni a magyar borokat, itt azonban össze is hasonlíthatjuk azokat a külföldiekkel.

A borbár elég erős portugál, spanyol és dél-afrikai borokban. Az európai tételeket ráadásul közvetlenül a pincészetektől szerzik be, akikkel jó a kapcsolatuk, így a borok mellé olyan történeteket is kapunk, amelyet csak akkor hallhatnánk, ha elutaznánk a helyszínre és a részt vennénk a tulajdonosok által tartott borkóstolón. Ilyenek a pincészetek mindennapi életével kapcsolatos sztorik, vagy éppen azok, amelyek arról szólnak, hogyan ismerkedtek meg velük. Például egy különös véletlennek köszönhetően kerültek be a szortimentbe a portugál Duoro borvidék nyugati részének egyik leghíresebb borászának, Alves de Sousának a borai is. A borbáros fiúk a düsseldorfi ProWein kiállításon egy másik pincészet standjánál álldogáltak éppen, arra várva, hogy visszaérkezzen oda az egyetlen ember, aki bemutathatná a borokat. Ám mivel nem akarták tétlenül tölteni az időt, elfogadták a szomszédos – akkor még ismeretlen – stand invitálását, ahol olyan borokra bukkantak, hogy még ők is meglepődtek. Ez volt Alves de Sousa pincészete, amellyel később olyan jó kapcsolatot alakítottak ki, hogy a tulajdonos lánya az ő meghívásukra jött el Budapestre borkóstolót tartani. Ha a másik standnál éppen nem tartottak volna szünetet, lehet, hogy sosem kerülnek be a Sousa-borok a borbárba és akkor mi jóval szegényebbek lennénk.

fill_borok.jpg

A borbár első nagy kóstolója alkalmával egyébként szintén egy portugál pincészet, a Santos&Seixo  mutatkozhatott be a hazai boros közönségnek. Ezen a kóstolón én is részt vehettem és azonnal meg is találtam legújabb kedvencemet, egy vörösbort az Alentejo régióból. Ez a borvidék Portugália déli részén található, igen meleg terület, a testes borok hazája. A pincészet Santos da Casa 2015-ös Reserva bora azért is érdekes, mert részben helyi fajták, részben nemzetközi fajták házasításával készült: 45 százalékban tartalmazza az egyik legnépszerűbb portugál szőlőfajtát, a touriga nacionalt, 25 százalékban az alicante bouschet-t, de van még benne 20 százalékban syrah és 10 százalékban cabernet sauvignon is. A bor 12 hónapot töltött francia fahordóban, ettől a korty tanninban gazdag, de nem annyira, hogy háttérbe szorítaná a gyümölcsöket. Nagysága, teste és komolyabb alkoholtartalma (14,5%) ellenére rendkívül jól fogyasztható, igazán élvezetes vörösbor.

img_2619.JPG

Ha valaki azonban igazi különlegességre vágyik, most kóstolhat olyan bort is, mely a tenger fenekén érlelődött. Hogy ez miért jó, szívesen elmesélik a borbárban. Az ismerkedésre a legjobb alkalom november 21-én adódik, akkor rendezik ugyanis a bárban a Minivino-t. Ez egy „sétálós” jellegű, kötetlen kóstoló, ahol mindenki maga döntheti el, hogy melyik borból mennyit iszik. Legalább húsz bort mutatnak meg, melyek között lesznek különleges magyar tételek is.

 

Forrás: borvidekmania

Kategóriák

Itt Bloggerbirodalom épül!
Csatlakozz te is!